warning: Creating default object from empty value in /var/www/tatailovas.hu/www/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Rendezvény, program

V. Kertvárosi nap, regionális díjugrató lovasverseny

V. Kertvárosi nap és Regionális díjugrató lovasverseny lesz a hétvégén, 2018. július 21-én. Gyere el Tatára az Angolparkba a Pezsgőgyárhoz. Láthatsz kezdő- és profi lovas verseny közben, tűzoltó autót. Lesz habparti és játék lehetőség. Főzhetsz lecsót a hársfa sor árnyékában és Kertváros képviselője Horváthy Lóránt meghív egy pohár italra.

V. Kertvárosi nap, regionális díjugrató lovasverseny

Kiemelt programjaink 2016-ban

Tata történetében már többször is jelentős szerepet játszó lovas sport és lótartás önmagában is az utókor tiszteletét és értékeinek, hagyományainak megőrzését követeli, de a méltó és aktív megemlékezés egyben egy új közösségformáló erővé is válhat, ami a tervezett rendezvény egyik alapvető mozgatórugója is.

Rendezvényeinken érzékeltetni szeretnénk az ember és a ló közti kapcsolt sokszínűségét. Mind ezt úgy felépítve, hogy ősszel a Lóvoda-napon az óvodásokkal megismertetjük e gyönyörű állatot, tavasszal a Szent György napi lovasünnepen a ló és lovasának különleges kapcsolatára, megjelenésük eleganciájára irányítjuk a figyelmet. Ez a díjugrató lovasverseny viszont az ember és a ló közös teljesítményének bemutatására alkalmas.

A Szent György napi lovasünnepről és a Mihálynapról röviden:
Ha az évkört a mezőgazdasági munkák szempontjából két félévre, egy nyárira és egy télire bontjuk, két fordulópont adódik: Szent György és Szent Mihály napja.
„Áldott a Szent György, átkozott a Szent Mihály!” – köszöntötték egymást április második felében a jószág kihajtására készülő pásztoremberek, annak tudatában, hogy amíg a sárkányölő György vitéz jeles névünnepe az igazi meleg idő évadjának nyitányát jelöli, a szeptember végi Mihály arkangyal napja ennek a végét jelöli.

VI. Szent György napi lovasünnep Tatán ló- és lovasáldással
2016. április 22-24.

"Bölcs embernek ló való, mert lóvá tesz az ember, s emberré a ló!"
/Jókai Mór/

MOTTÓNK: "Amit adsz, azt kapod vissza"

Mottónk szellemében szervezzük immár 6. alkalommal a város legnagyobb ingyenesen látogatható rendezvényét a "Szent György napi lovasünnep Tatán ló- és lovasáldással".
A lovas hagyományok bemutatására szervezett program a város legszebb pontjain végig vonuló színpompás lovas felvonulással kezdődik. A Szent Kereszt Plébániatemplomhoz érve a felvonuló lovak és lovasaik ökumenikus ló- és lovasáldásban részesülnek, és itt történik meg a rendezvény ünnepélyes megnyitója is. Innen tovább haladva a felvonulás az Öreg-tó partján a Kastély téren ér véget, ahol már nyüzsgő fesztiváli hangulat fogadja a felvonulókat.

A felvonuláson résztvevő lovasíjászok, barantások, harsonások, huszárok és csikósok látványos bemutatókat tartanak, a mai kort képviselő lovas gyerekek karüsszel bemutató tartanak.

Az Esterházy lovardában 900 fő befogadására alkalmas lelátóval berendezett nézőtérről délelőttönként gyermek színházi előadásokat nézhetnek meg kicsik- és nagyok a Mesekocsi Színház művészeinek közreműködésével, délutánonként a Nemzeti Lovas Színház előadása kerül színpadra.

A népi iparművészek portékáiból összeállított vásárral, zenés- és táncos műsorokkal, valamint színpadi produkciókkal találkozhatnak látogatóink. Az egész napos gyermekprogramokat, kézműves foglalkozásokat, játszóházakat szakavatott kezek irányítják. Környékbeli iskolák mutatkoznak be, környékbeli zenekarok szórakoztatják a vendégeket.

 

III. Kertvárosi nap, Pezsgőgyári díjugrató lovasverseny,
Halfőző csapatverseny, bormustra
2016. július 30.

A hagyományosan évek óta megrendezett Pezsgőgyári díjugrató lovasversenyen elnyerhető trófea is hagyományt követve Tata Város Nagydíja. Az előző években régiós versenyeket tudtunk rendezni 100 induló startot meghaladó létszámmal. A kiváló talajú pályáról elismerően szóltak versenyzők és edzők egyaránt.

A Tata-Kertvárosi nap a kikapcsolódni vágyó lovas sportot kedvelő emberekhez szól, programot biztosítva kicsiknek és nagyoknak. A hársfasor árnyékában a zsűritagok és a vendégek elismeréséért versenghetnek halfőző csapatok. Azok is ételhez juthatnak, aki nem állnak be főzni, őket vendéglátóink szolgálják ki. A gyermekeket játszótér, légvár, népi játékok, pónicikli és egyéb játékok várják.

 

VII. Lovak és emberek - Mihálynapi vásár, Lóvoda-nap
2016. október 1.

Ezen a napon az óvodások kerülnek a figyelem középpontjába. Az idei esztendőben a járási települések óvodásait is meghívjuk rendezvényünkre. „Lóvoda-napon” a családok együtt töltik el a napot, lóval kapcsolatos játékokat játszanak, lovas foglalkozásokon vesznek részt. A Mihály napi vásárban az óvodások által készített portékákat kínálnak egymásnak, szülőknek.

A nap fő célja a közösségformálás.

Gyermekek és kíséretük lovas felvonulás keretében érkeznek meg a Kastély térre. Ki-ki minilovas fogat hajtását is kipróbálhatja felnőtt hajtó segítségével.

Száznál is többen szálltak nyeregbe

A pezsgőpályán és a pezsgőgyárban, megidézve az egykori tatai lovas multat augusztus 1-jén 9-kor kezdődött a II. Pezsgőgyári díjugrató lovasverseny több, mint 120 idulóval Tata Város Nagydíjáért és a Pezsgőgyári Vándorkupáért.

A nyertesek:

Száznál is többen szálltak nyeregbe
Száznál is többen szálltak nyeregbe
Száznál is többen szálltak nyeregbe
Száznál is többen szálltak nyeregbe
Száznál is többen szálltak nyeregbe
Száznál is többen szálltak nyeregbe
Száznál is többen szálltak nyeregbe
Tartalom átvétel