Célegyenesben a Nemzeti Lovas Stratégia

Video - Nemzeti lovas stratégia

A lovas stratégia nem magáért való, hiszen fontos gazdasági és vidékfejlesztési szerepe van: három ló mellett létrejön egy munkahely is – fogalmazott Horváth László miniszterelnöki megbízott az ötödik Lovas Világkupa alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke elmondta: célegyenesben vagyunk, és az, hogy a célszalagot átszakítjuk-e, már a miniszterelnöki megbízott és csapatának munkájától függ.

Horváth László miniszterelnöki megbízott rámutatott, a korábbi kormányok már többször foglalkoztak a "ló üggyel", de a cselekvés mindig elmaradt. Ez a Kormány viszont elkötelezett a lovas stratégia megvalósítása mellett. A megbízott elmondta: a miniszterelnök felkérte, hogy január 31-ig terjessze a Kormány elé a Nemzeti Lovas Stratégia programját, amelynek megvalósítása várhatóan 2012-től kezdődhet el.

A stratégia főbb elemeivel kapcsolatban Horváth László elmondta: a cél az, hogy a nemzeti lovas kultúra oktatása megjelenjen a tantervben. Ez többet jelent, mint a lovaglás oktatása. Azt szeretnék, hogy a gyermekek úgy nőjenek fel, hogy magukénak érezik a lovas világot. A képzést a miniszterelnöki megbízott elmondása szerint egy három évfolyamú felmenő rendszerben tervezik megvalósítani, valószínűleg a negyedik, ötödik és hatodik osztályokban. Természetesen a lovasoktatást be kell építeni a tanárképzés rendszerébe is – tette hozzá.

A miniszterelnöki megbízott második célként azt jelölte meg, hogy Magyarország Európa elsőszámú lovas turisztikai célpontjává váljon, és az ország legyen „át- és belovagolható”. Kiemelte: Magyarország lovas turisztikai piacvezető lehet, ennek érdekében lovas útvonalakat, lovas szállásokat kell kialakítani, illetve lovasbarát városokat kell létrehozni. A célok megteremtése érdekében fontos az ágazati vagyont egy kézbe összpontosítani, meg kell valósítani annak egységes kormányzati kezelését - fűzte hozzá Horváth László. Felhívta a figyelmet arra is, hogy szükséges a létesítmények fejlesztése. Mint mondta, a mai rendezvény is tizennégyezer gyermeket vonzott, de problémát jelent, hogy nincs olyan rendezvény központ, ami mindig rendelkezésre állhat. Meg kell tölteni tartalommal azt a kifejezést, hogy "lovas nemzet" – emelte ki a miniszterelnöki megbízott.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke beszédében megköszönte a Kormány eddigi, a lovassportért tett munkáját és elmondta, hogy a lovas világ nagyon bizakodó a stratégiát illetőleg.

(kormany.hu)

Linkek:

Célegyenesben a Nemzeti Lovas Stratégia
Célegyenesben a Nemzeti Lovas Stratégia