Kiemelt programjaink 2016-ban

Tata történetében már többször is jelentős szerepet játszó lovas sport és lótartás önmagában is az utókor tiszteletét és értékeinek, hagyományainak megőrzését követeli, de a méltó és aktív megemlékezés egyben egy új közösségformáló erővé is válhat, ami a tervezett rendezvény egyik alapvető mozgatórugója is.

Rendezvényeinken érzékeltetni szeretnénk az ember és a ló közti kapcsolt sokszínűségét. Mind ezt úgy felépítve, hogy ősszel a Lóvoda-napon az óvodásokkal megismertetjük e gyönyörű állatot, tavasszal a Szent György napi lovasünnepen a ló és lovasának különleges kapcsolatára, megjelenésük eleganciájára irányítjuk a figyelmet. Ez a díjugrató lovasverseny viszont az ember és a ló közös teljesítményének bemutatására alkalmas.

A Szent György napi lovasünnepről és a Mihálynapról röviden:
Ha az évkört a mezőgazdasági munkák szempontjából két félévre, egy nyárira és egy télire bontjuk, két fordulópont adódik: Szent György és Szent Mihály napja.
„Áldott a Szent György, átkozott a Szent Mihály!” – köszöntötték egymást április második felében a jószág kihajtására készülő pásztoremberek, annak tudatában, hogy amíg a sárkányölő György vitéz jeles névünnepe az igazi meleg idő évadjának nyitányát jelöli, a szeptember végi Mihály arkangyal napja ennek a végét jelöli.

VI. Szent György napi lovasünnep Tatán ló- és lovasáldással
2016. április 22-24.

"Bölcs embernek ló való, mert lóvá tesz az ember, s emberré a ló!"
/Jókai Mór/

MOTTÓNK: "Amit adsz, azt kapod vissza"

Mottónk szellemében szervezzük immár 6. alkalommal a város legnagyobb ingyenesen látogatható rendezvényét a "Szent György napi lovasünnep Tatán ló- és lovasáldással".
A lovas hagyományok bemutatására szervezett program a város legszebb pontjain végig vonuló színpompás lovas felvonulással kezdődik. A Szent Kereszt Plébániatemplomhoz érve a felvonuló lovak és lovasaik ökumenikus ló- és lovasáldásban részesülnek, és itt történik meg a rendezvény ünnepélyes megnyitója is. Innen tovább haladva a felvonulás az Öreg-tó partján a Kastély téren ér véget, ahol már nyüzsgő fesztiváli hangulat fogadja a felvonulókat.

A felvonuláson résztvevő lovasíjászok, barantások, harsonások, huszárok és csikósok látványos bemutatókat tartanak, a mai kort képviselő lovas gyerekek karüsszel bemutató tartanak.

Az Esterházy lovardában 900 fő befogadására alkalmas lelátóval berendezett nézőtérről délelőttönként gyermek színházi előadásokat nézhetnek meg kicsik- és nagyok a Mesekocsi Színház művészeinek közreműködésével, délutánonként a Nemzeti Lovas Színház előadása kerül színpadra.

A népi iparművészek portékáiból összeállított vásárral, zenés- és táncos műsorokkal, valamint színpadi produkciókkal találkozhatnak látogatóink. Az egész napos gyermekprogramokat, kézműves foglalkozásokat, játszóházakat szakavatott kezek irányítják. Környékbeli iskolák mutatkoznak be, környékbeli zenekarok szórakoztatják a vendégeket.

 

III. Kertvárosi nap, Pezsgőgyári díjugrató lovasverseny,
Halfőző csapatverseny, bormustra
2016. július 30.

A hagyományosan évek óta megrendezett Pezsgőgyári díjugrató lovasversenyen elnyerhető trófea is hagyományt követve Tata Város Nagydíja. Az előző években régiós versenyeket tudtunk rendezni 100 induló startot meghaladó létszámmal. A kiváló talajú pályáról elismerően szóltak versenyzők és edzők egyaránt.

A Tata-Kertvárosi nap a kikapcsolódni vágyó lovas sportot kedvelő emberekhez szól, programot biztosítva kicsiknek és nagyoknak. A hársfasor árnyékában a zsűritagok és a vendégek elismeréséért versenghetnek halfőző csapatok. Azok is ételhez juthatnak, aki nem állnak be főzni, őket vendéglátóink szolgálják ki. A gyermekeket játszótér, légvár, népi játékok, pónicikli és egyéb játékok várják.

 

VII. Lovak és emberek - Mihálynapi vásár, Lóvoda-nap
2016. október 1.

Ezen a napon az óvodások kerülnek a figyelem középpontjába. Az idei esztendőben a járási települések óvodásait is meghívjuk rendezvényünkre. „Lóvoda-napon” a családok együtt töltik el a napot, lóval kapcsolatos játékokat játszanak, lovas foglalkozásokon vesznek részt. A Mihály napi vásárban az óvodások által készített portékákat kínálnak egymásnak, szülőknek.

A nap fő célja a közösségformálás.

Gyermekek és kíséretük lovas felvonulás keretében érkeznek meg a Kastély térre. Ki-ki minilovas fogat hajtását is kipróbálhatja felnőtt hajtó segítségével.