A Dinga-lányok nagy sikerei

Kevesen tudják, hogy a rendszerváltást követően egyre több western ló került Magyarországra, amelyekkel érdekes és látványos versenyeket rendeznek. Megyénkben is egyre többen űzik ezt a sportot, és ma már európai szinten. Köztük vannak a tataiak kiváló párbajtőrözői, a Dinga-ikerpár, Anna és Kata. Ők egyébként igen sokoldalú fiatalok, akik a sport mellett a művészeti életben is megállják a helyüket.

– Ezek a lovak híresek a gyorsaságukról, munkabírásukról, végtelen türelmükről. Mind többen kezdtek el ezekkel a lovakkal foglalkozni, tenyészteni, és ezzel együtt útjára indult a hazai western versenyzés – ismertette Tóth Kata edző, az ikrek édesanyja, aki lányait remekül készíti fel a viadalokra. Nagyon fontos a lovak és lovasaik együttműködése, ez a weszternes versenyek lényege. A vágtában zajló verseny, amelyen ló és lovasa alaki gyakorlatokat végez, kiegészítő gyakorlatokkal, mint a spin (pörgés), slideing stop (csúszó megállás), no és az ugrásváltás. Hosszasan lehetne még részletezni ennek a különleges sportágnak a szépségeit.

– A kilencvenes évek közepétől folyamatosan vannak országos bajnokságok, egyre-másra alakulnak western klubok, a határtalan szabadság élmény miatt egyre többen cserélik westernre a lovakat, nyergeket – folytatta Tóth Kata.

– Megyénkben is egyre több a követő, köztük vannak lányaim, Anna és Kata. A 14 éves tini lányok „civilben”a tatabányai Árpád Gimnázium 9.-es diákjai, és az OMS-Tata Vívó Sport Egyesület remek párbajtőrözői. A lovak szeretetét, a lovaglás-lovazás élményét, a western iránti elkötelezettséget hét évvel ezelőtt édesanyjuktól örökölték.

Az ikrek az idei szezonban már 5 versenyen vannak túl, és eredmények önmagukért beszélnek. Rendre az élmezőnyben végeztek. A szezonnyitó a tatai Szentgyörgy napi lovasünnep keretében megrendezett nemzetközi western- és bikarodeó volt, amelyen Kata szenzációs idővel, és teljesítménnyel megnyerte a Pole bendinget és a Barrel raceinget is. Következett a Síkvölgyi lovasverseny, amelyen az elmúlt 4 évben a pálya széléről nézték édesanyjukat, aki az idei évadot sérülés miatt kényszerül kihagyni.

Tóth Katáról tudni kell, hogy nagyon sikeres western-lovas, aki rengeteg országos versenyen diadalmaskodott, több bajnoki címmel és Közép-Európa Kupa győzelemmel is büszkélkedhet. Az 5. Síkvölgyi lovasnapon a Dinga-lányok megvillantották tehetségüket, és tudatták, hogy velük számolni kell. Pole bendingben Kata 2., Barrel raceing kategóriában első, Anna pedig második helyen végzett. Ami még nagyon értékessé teszi az ikrek érmeit: ezen versenyen egyetlen kategória volt, így gyerekek, az ifik és a felnőttek egymás ellen küzdöttek. Másnap ugyanezekben versenyszámokban Kata két aranyérmet szerzett, míg Anna két második hellyel büszkélkedhetett. Sorolhatnánk még a nagy sikerlistát, a lényeg, hogy ezek a tinik remek sportemberek. Úgy a lovaglásban, mint a vívásban. A lányokra pedig újabb kihívás és verseny vár. Mindketten kvalifikálták magukat az október első hetében rendezendő Közép-Európa Kupára, amelyet 2009. után ismét Magyarországon tartanak meg.

Tóth Kata, az anyuka is nagyon készül, ugyanis a szeptemberi Nemzeti Vágtán áll rajthoz a western-futamban.

Forrás: www.tata.hu

A Dinga-lányok nagy sikerei